Pilot design

 

With the new design we tried to strike a balance between frugality, modern standard of living, and, most importantly, a revival of the building’s initial looks that were lost with the renovation works. Our vision encompasses three perspectives. First, old houses like this one are our cultural heritage; built into them is age-old craftsmanship of master carpenters, masons, and construction experts. Second, the material from which the house is built was once taken from the nature and so it more than reasonable to not throw that away, especially because of the building’s high quality construction and good health. Third, old craftsmen used natural materials which don’t harm human health and thus create a healthy space.

Institute for the Protection of Cultural Heritage of Slovenia, 14.6.1990:

Bricked, one floor building with a cellar – a vineyard cottage, covered with steep clay roof, standing along the village road. The building serves production and accommodation purposes and it is from the 19th century. In open roof part of the interior, there is a fully-preserved classic wooden grape press. The cellar under the whole building is vaulted. The building represents an exceptional ethnological and architectural cultural heritage.

According to the professional assurances of the architect Peter Požauko, the living area of the building has a great potential for a renovation. The auxiliary part, on the other hand, is so clapped-out and architecturally skewed that it will have to be removed and replaced in both estate refurbishment scenarios.

On the basis of these findings, architect Andreja Molinari Fekonja prepared two scenarios for the estate’s refurbishment: A and C.

 
 

Scenario C

The existing building is transformed into a residential building intended for living or renting to tourists.

 

Façade – scenario C

 

The old part of the building

This part is reconstructed. On the ground floor, the grape press area rearranged into a living room, a restroom, and a bedroom with bathroom. The existing dining room and the kitchen are retained, while the storage room is transformed into a workshop. The entrance and the position of stairs remain the same; the stairs are refurbished in a way to respect all current rules and standards. The useful area of the ground floor is 92.35 m2.

 

Ground floor layout

 

The stairway leads a person from the living room to the attic with two separate bedrooms and a bathroom. To rearrangement the attic, the ceiling of the grape press area needs to be lowered so the attic be high enough for the abovementioned rooms. The useful area of the attic is 55.20 m2.

 

Attic layout

 

All doors and windows, the paving and the installations are renewed or replaced. The attic is thermally insulated.

 

The new part of the object - extension

The existing extension is reconstructed and partially removed. The basic roof stays but the elongation of the roof is removed. Inner walls and most of the outside walls are removed to gain a huge space where the old wooden grape press can be stored. The size of the space for the press is 60.00 m2.

 

Façade – scenario C

 

Exterior arrangement

The facade and the pavement are renewed. The cellar stays as it is.
The backyard is right above the vineyard, which is why we will arrange a sitting space so that one can sit around and enjoy the beautiful view over the surrounding hills. On the N-E side of the building next to the road, there will be 6 parking spaces for guests. A service path leads to the top of the hill to the vineyard. On the S-W side of the building, between the building and the vineyards, there will be a sitting space.

 
 
 

Scenario A

 

The existing building is rearranged into five apartments for renting to tourists.

 
 

Facade

 
 

Old part of the building

This part is reconstructed. The ground floor is rearranged into common space in the size of 91.20 m2 that can be used by the guests. The common space will consist of a dining room connected to the kitchen, a living room, which covers the space previously used by the grape press, and the bathroom. This part has two entrances and both of them are through the living room; one from the hallway connecting the other of four apartments (N-W) and one from the backyard (S-W). The backyard is right above the vineyard so a place for siting and enjoying the great view will be arranged there.

 
 
 

Ground floor layout

 
 

The stairway leads one from the main living room upstairs to the attic where an apartment for 2 to 4 people is arranged. The apartment will have a separate bedroom and a living room to cover the total area of 55.20 m2. In order to build such an apartment, a new ceiling would have to be arranged in the area where the press once stood so that the ground floor ceiling can be lowered and there’s more space in the attic.

 
 
 

Attic layout

 
 

All doors, windows, the paving and the installations are renewed or replaced. The facade and the pavement are renewed. The cellar as it is.

 

The new part of the building – the extension

The existing extension is completely removed. A new extension is built in place of the old one with levels Basement + Ground floor + Attic. Four two floor apartments covering 54.75 m2 are built in the extension. The apartments will have a kitchen and a living room on the ground floor along with a terrace facing the vineyards. In the attic, there will be a bedroom with a bathroom. The apartments are meant to accommodate 2 to 5 guests. The entrances to the apartments will be from a hallway on the N-W side of the building. In the basement of the new extension, there will be a garage andThe new extension will have a garage and a service room. The new extension will morphologically look like the old part of the building. The new and the old part will match in levels, heights, volume and ridge orientation. The materials to build the new extension will be the same as those used in the old part of the existing building.

 
 
 

Section

 
 

External arrangement

On the N-E side of the building alongside the road there will be 6 parking lots for guests. The lots will in the vicinity of the entrance into the apartments. Across the parking lots there will be a driveway into the new basement where another parking lot will be built. A trail will lead one to the top of the hill all the way to the vineyard. On the SW side of the building, between the building and the vineyards, there will be a place for relaxation.

 
 

Situation