Basic information about the building

The house is located on Spodnje Hlapje 10; parcel number number 307/2; land register 572 Spodnje Hlapje.
The current building consists of two parts. The first one is the old cottage with the living area, the wine cellar, and the room with a grape press.

 

Longitudinal section

 

The new part is an extension which is visually and spatially subordinated to the old part of the building.  It once used to be a bar but nowadays it serves as some extra space that can be used in the production of wine.
Size- and form-wise, both parts of the building resemble a winery typical for the Slovene Hills region.

 

Longitudinal section

 

On the hill southwest of the house is the vineyard. The local road passes the building on the northeast side. The cottage has one floor and an attic. Its ridge is parallel to the ridge of the hill. The old part of the building is cellared, while the extension in not. The cellar is a vaulted wine cellar and is accessible from the road.

 
 
Vinograd proti zidanici.jpg
 

Architectural in functional design

The building was designed as a vineyard cottage and was built in 1861. The extension to the old part of the building was built in 1990. Old photographs show that an older extension once stood in the place of the current one, however, it was removed at some time in past.
The old building has three levels: a cellar, ground floor, and an attic. The cellar is a vaulted wine cellar; the ground floor consists of a dining room with a kitchen, a room for a grape press, and a restroom; the attic consists of a bedroom and a loft. The building is located on the ridge of the hill so that the entrance into the cellar from the road is slightly below the level of the road. The entrance into the main part of the house is on the southwest side of the building at the top of the hill. External stairs are located at the southeast side of the building connect the cellar and the ground floor of the house. There is no indoor connection between the cellar and the ground floor. The road passes the house on the northeast side at the level of the cellar.

 

Ground floor:

tloris pritličja.PNG
 

The extension was built on the northwest side of the building as an elongation of the existing building, with a slight shift to the west. The extension is compliments the old part of the house with its elongated design, form, and the roof incline. The main entrance is from the road and there is another entrance on the northwest side accessible from the driveway and the vineyard.
The ground floor of the extension is at the same level as the ground floor in the old part of the house. There is an indoor connection between both parts. The extension does not have a basement but it does have an attic which is unused. First, the restaurant was located here, but now it is used as an auxiliary space for the needs of winegrowing. On the northwest side, there is a paved driveway which is slightly above the level of the main road.

 

Attic

 
 
 

Technical characteristics

Foundations and walls

The foundation of the old part of the building is made of stone. The extension has a concrete foundation which were casted on the spot and dimensioned according to the static calculations.

The walls in the cellar are made of stone and are 60 – 70 cm thick. The cellar also has brick vaults. The ground floor and the attic are built of bricks of normal size. The thickness of the support wall is between 45 and 55 cm, while partioning walls have a thickness of 20 – 35 cm. The attic has wooden partioning walls. The extension is built from modular bricks with the thickness of 40 cm; the partioning walls are 10 cm thick. Exterior walls of the whole building are not thermally insulated, but they are plastered. The exterior cellar wall that is visible is covered with natural stone. The inside of the cellar has stone walls and brick vaults. All interior walls on the ground floor are plastered and smoothly scrubbed. Attic walls have wooden coverings. The attic is plastered.

 

Cellar

 

Ceiling and floor structure:

The cellar floor is partially concrete, but mostly covered with brick paving. The cellar stairs are concrete. The ceiling between the cellar and the ground floor is a bricked vault covered with backfill, screed, and floor coverings. The floor on the ground floor is made of various materials: wood in the kitchen and the dining room and ceramics in the anteroom, the bathroom, and the room with the wine press. The ceiling between the ground floor and the attic is made of wooden planks and beams, while the empty space in between is filled backfill. The flooring in the attic and the gallery is wooden, but the there’s no floor covering in the loft. The stairs between the ground floor and the attic are made of solid wood and are accompanied by a beautiful wooden fence.

The extension has a concrete floor plate dimensioned according to the PGD plan. The floor is covered with ceramics. The ceiling between the ground floor and the attic is wooden.

 

Roofing

 

Roof structure:

The roof of the old part of the building is a symmetrical wooden gable roof with the ridge parallel to the longer side of the building. From the constructional point of view is this double roof with trapeze gallows. It’s built of 15/15 cm rafters, two 18/20 cm eaves, and 20/20 cm beams. The eaves in the middle measure 18/18cm and are supported with 18/18cm support beams and 10/10cm handles. The rafters are approximately 100 cm apart from each other. The roof is covered with clay roof tiles on 3/5 cm wooden slats. The gutters are made of galvanised sheet metal; the scoopers are carried through vertical gutters into a water collector and further to the outer area.
The extension has a similar roof structure to the old part of the building, only on a smaller scale (all measurements are in the PGD plan of the extension). The ridge is on a slightly lower level than ridge of the roof of the old part of the house. The covering is the same as on the old part of the building: clay roof tiles. The loft is accessible with a ladder from the outside of the northwest part of the building and it’s currently unused. No part of the building has a thermally insulated roof.

 
 

Water, electricity, and other utilities

The building has a three-phase (3 x 25 A) electrical power supply with the output power of 10kW. Electricity is supplied by the company Energija Plus d.o.o., Elektro Maribor. Water is supplied from a public water distribution system of Mariborski vodovod d.d. There is a hydrant between the old part of the building and the main road. The building has a landline connection which means that it could also have internet access and IPTV (Telekom Slovenija), if desired. Company Snaga d.o.o. from Maribor takes care of waste collection.

The existing immobile cesspit is temporary and will be connected to the public sewage system or a cleaning plant as soon as possible. Storm water runoff is led underground.

 Heating

Utilities:

  • Electricity,

  • Water,

  • Sewage system,

  • Telephone/Internet,

  • Waste collection,

  • Tarmac road.

In the old part of the building, there is a clay wood-burning furnace; other rooms are not heated. The extension is not heated.


Waste

Space for waste bags or garbage cans with mixed waste is in the extension of the building. On the day of garbage pickup, the trash bags/cans need to be put on a spot accessible to the garbage collecting vehicle. Other waste has to be delivered to a designated space. Waste collecting and handling is regulated by the rules which concern waste management.